BEDEMAND FAQ

– ofte stillede spørgsmål til bedemanden

Nedenfor kan du læse de mest ofte stillede spørgsmål til bedemanden.
Vi har samlet dem alle for at gøre det mest overskueligt for dig.

Hvordan er den første samtale med en bedemand?

Den første samtale med en bedemand finder enten sted hos jer i hjemmet, eller i et af vores samtalekontorer. Ved den første samtale, svarer I på en række spørgsmål om for eksempel ønsker til kiste, urne og blomster. Vi kommer også ind på hvilket tøj afdøde skal iklædes, og hvornår I gerne vil have en højtidelighed. Er der tale om en borgerlig eller kirkelig bisættelse eller begravelse? Uanset hvad, kan man blive sat ned på alle kirkegårde i hele landet. Skal afdødes aske spredes over havet, eller skal den sættes ned i et helt andet land? Der er så mange muligheder at en fast pris på en begravelse ikke giver mening. I får det fulde overblik over aftalen inden I skriver under på den.

Hvad består en bedemands arbejde af?

En bedemand er enten en selvstændig erhvervsdrivende, eller ansat af et begravelsesfirma, der sørger for at løse mange forskellige opgaver i forlængelse af et dødsfald. Det ses tydeligst ved begravelsen eller bisættelsen, men en bedemand tager også vare på en lang række praktiske og administrative opgaver i forbindelse med et dødsfald.

Hvad er en bedemands opgaver?

En bedemands opgaver aftales ved samtalen med de efterladte. Bedemanden sørger for at vejlede de pårørende om alle de muligheder der er, samt hvilke pligter og rettigheder de pårørende har. Oftest tager bedemanden sig af kontakt til de relevante myndigheder og eventuelt kirke eller kapel. Planlægning og afvikling af afskeden, samt udsmykning af lokaler, uanset om det måtte være kirke eller kapel er også blandt bedemandens opgaver. Desuden er kørsel med rustvogn, påklædning af afdøde, bestilling af sten til gravsted og meget mere arbejdsopgaver der udføres af en bedemand.

Er det nødvendigt at bruge en bedemand?

Det korte svar er nej. Man kan godt klare det hele selv. Men der er så mange praktiske udfordringer ved et dødsfald, at det kan være lettere at overlade opgaverne til en professionel. Næsten alle vælger derfor en bedemand til at tage vare på alt det praktiske.

Hvad betyder bedemand?

I gamle dage, når indbyggere, i de små byer rundt om i landet, døde, sendte præsten en mand ud, som skulle indkalde til begravelse. Denne mand var bedemanden, som gik rundt fra dør til dør og bød ind til begravelse. Dengang var det ikke bedemanden, som stod for begravelserne. Gennem årene fik bedemanden mere og mere ansvar i forbindelse med begravelser. Ansvaret overgik helt til ham efterhånden. Derfor bruger man ordet bedemand, den dag i dag, selvom han ikke længere går fra dør til dør og byder til begravelse.

I dag støtter en bedemand de pårørende og deres familie i den bedst mulige afsked med deres kære, der er gået bort. Bedemandens rolle er at give den bedst mulige rådgivning omkring afskeden, samtidigt med at der skal udvises empati for mennesker i sorg.

Er en bedemand uddannet?

Der er ikke nogen lov, som kræver at en bedemand skal have en skoleuddannelse. Men rigtigt mange bedemænd har en ”mesterlære”. Det vil sige at de er blevet oplært af en ældre bedemand, som har været i faget længe. Der findes nogle ”eksaminerede” bedemænd. Men da der ikke er en officiel uddannelse, er det et internt begreb. Der er også en ISO-certificering, som er en Europæisk standard for bedemænd. Den skal vedligeholdes, og kontrolleres med jævnlige mellemrum for at kunne bibeholdes.

Kan jeg selv klare de praktiske opgaver ved begravelsen?

Det er muligt at du selv klarer en del af, eller hele seancen. Det påvirker selvfølgelig prisen, så det samlet set bliver billigere. Dog skal du være klar over at hvis der foretages forkerte dispositioner, så bliver bedemanden bedt om at rette op på fejlene, og så kommer du alligevel til at betale for udførslen af opgaverne.

Hvilken kiste skal jeg vælge?

Du har frit valg til at vælge den kiste du ønsker til afdøde. Nogle gange har afdøde endda truffet beslutningen for dig i ”min sidste vilje”. Der er forskel på begravelseskister og bisættelseskister. Her på siden kan du se de forskellige kistemodeller og urner, samt blomsterdekorationer vi fører.

Hvorfor hedder det borgerlig begravelse eller bisættelse?

Det er almindeligt kendt at man kan blive gift i kirken eller borgerligt. En borgerlig begravelse eller bisættelse er derfor løsningen når afdøde ikke var medlem af folkekirken. Det gælder uanset om afdøde var ikke-troende, eller af anden religiøs overbevisning. Der findes mange kapeller rundt omkring, hvor sådan en ceremoni kan afholdes. Husk blot at der ikke medfølger præst/ceremonimester eller organist og sanger. Det skal man selv sørge for at arrangere. Det kan bedemanden selvfølgelig også være behjælpelig med.

Hvad koster en bisættelse eller begravelse?

Bisættelse eller begravelse har ingen fast pris, for der findes ikke en standard løsning. Prisen opstår på baggrund af samtalen, og er afhængig af kvalitet og mængden af arbejde bedemanden skal udføre for jer. Muligheden for at netop jeres bisættelse koster noget andet end en andens er nærmest uendelige. Desuden er det ikke alle udgifterne der er kendte på tidspunktet for aftalen. For eksempel koster avisannoncer forskelligt i forskellige aviser. Du kan finde nogle priseksempler her. Ud fra dem kan du få en fornemmelse af hvor meget jeres højtidelighed kommer til at koste.

Hvad er begravelseshjælp?

Der findes mange former for begravelseshjælp. Den mest kendte er Begravelseshjælp fra den danske sygesikring. Den gives til alle der opfylder bestemte kriterier. Hvis afdøde selv havde midler ud over en bestemt grænse, vil der ikke kunne udbetales begravelseshjælp. Dog er alle født før 1. april 1957 sikret et minimum i begravelseshjælp. Se alle detaljerne her. Der er desuden en mængde private ordninger, som bedemanden kan hjælpe dig med at finde frem til.

Hvorfor vælge Rosendahls Begravelse?

Rosendahls Begravelse har siden starten sat en ære i at give den bedst mulige afsked. Det gør vi ved at håndtere alle aspekter af forløbet på samme måde: Med seriøsitet og omtanke. Vi ønsker at jeres afsked bliver så god som muligt, for den kan ikke gøres om. Vores motto er ”god service og kvalitet”. Du finder os i Allerød, Birkerød, Farum, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, og de omkringliggende byer.

Kontakt Rosendahls Begravelsesforretning

Kontakt Rosendahls Begravelse, din bedemand, for at høre mere

Sidder du inde med spørgsmål som ”Hvad koster en bedemand?” eller ”Hvor lang tid tager det at arrangere en begravelse?” – så skal du ikke tøve med at kontakte os. Vi står klar til at hjælpe dig med at få overblikket over de forskellige muligheder.

Hvis du er interesseret i at høre mere om Min sidste vilje, kan vi også informere om dette.

Ring til vores begravelsesforretning på telefon 48 26 06 76 eller send en e-mail til info@rosendahls-begravelse.dk.

Henvendelser besvares inden for 1 time i normal åbningstid.

7 + 2 =