Begravelse eller bisættelse – hvad skal man vælge?

Hvad skal man gøre, når man har mistet en af sine kære? Hvad skal der ske, når man dør? Hvad skal man tage stilling til? Der er ofte mange spørgsmål forbundet med af miste én, man holder af. Få nogle af svarene her og bliv klogere på, hvad man skal forholde sig til ved et dødsfald. Vores bedemand holder til i Nordsjælland, hvor vi har besøgsadresser i Hillerød, Birkerød, Allerød, Helsinge, Hørsholm, Farum og Helsingør.

I Danmark er der to muligheder, når man går bort – begravelse eller bisættelse.

Hvordan foregår en begravelse eller bisættelse?

En bisættelse er en ceremoni, hvor kisten efterfølgende bliver kørt til brænding på et krematorium – en såkaldt kremering. Ceremonien kan foregå i en kirke med en præst eller i et kapel med eller uden præst. Hvis højtideligheden foregår i en kirke eller kapel med præst, vil jordpåkastelsen og velsignelsen foregå inden kisten bæres ud til bilen. Denne ceremoni tager omkring 35 minutter.

En begravelse er en ceremoni, hvor kisten bliver jordfæstet. Det vil sige, at kisten kommer i jorden efter højtideligheden. Denne højtidelighed kan foregå fra en kirke, hvis afdøde var medlem af Folkekirken, og der vil medvirke en præst. Præsten vil afslutte højtideligheden ved gravstedet, og jordpåkastelsen og velsignelsen vil foregå efter kisten er sænket i jorden.

Begravelse eller bisættelse udenfor kirken

Hvis afdøde ikke var medlem af folkekirken, andet trossamfund eller blot ikke ønskede gejstlig medvirken, kan ceremonien foregå fra et kapel uden medvirken af en præst. Efter endt ceremoni, bringes kisten til gravstedet og nedsænkes. Ceremonien kan dog også holdes fra visse kapeller med præst – spørg bedemanden om, hvad der er muligt. Hvis man vælger begravelse med præst, varer ceremonien omkring 45 minutter.

Man skal som hovedregel være begravet/bisat inden for 14 dage efter dødsfaldet, men der kan søges dispensation herom gennem bedemanden.
Det sker der efter bisættelse

Efter bisættelse kører bedemanden kisten direkte til kremering og asken kommes i en urne. Denne aske er der flere forskellige muligheder med:

  • Almindelig urnenedsættelse på kirkegård
  • Askespredning over åbent hav
  • Asken bringes til udlandet
  • Askedeling

Typer af bisættelser

Hvis urnen skal sættes i jorden på en kirkegård, kan man vælge mellem askefællesgrav, anonym fællesgrav, kendt fællesgrav, plænegrav, kolumbarium, skovkirkegård eller traditionelt gravsted.

Askefællesgrav
Asken sættes i jorden. Den er anonym og der er ikke mulighed for at flytte urnen igen. Pårørende kan ikke være med til nedsættelsen.

Anonym fællesgrav
Denne er også kaldt ”de ukendtes grav”. Urnen bliver sat ned uden sten eller navneplade. Nogle kirkegårde tillader, at de pårørende er med til nedsættelsen.

Kendt fællesgrav
Dette er en græsplæne, hvor urnen bliver sat ned. Der kan komme en lille plade med navn på.

Plænegrav
Det er et gravsted i en græsplæne, hvor der kan komme en lille sten på. Ofte kan man købe plads til mere end én urne.

 

Traditionelle lerurner

Kolumbarium
Dette kendes også som ”urnehylde”, hvor man kan få sat urnen ind med en lille navneplade på hylden. Det kræver dog en urne, der er af et materiale, som ikke forgår. Nogle vælger denne løsning, hvis de går bort før deres samlever/ægtefælle og gerne vil sættes ned samtidigt.

Skovkirkegård
Denne form for begravelse foregår i et helt specielt stykke skov. Der findes enkelte steder i Danmark, hvor man kan få sat en urne ned. Dette er ikke så udbredt i Danmark endnu – derfor er udvalget stadig begrænset.

Den første skovbegravelsesplads i privatejet skov blev åbnet på Stensballegaard ved Horsens i januar 2018. Interessen er rimelig stor på trods af, at det stadig er temmelig ukendt. Der er også plan om en ved Ledreborg på Sjælland.

Traditionelt gravsted
Et mindre område på eksempelvis 1 m2 med en lille hæk omkring og perlesten.
Der er plads til en gravsten. Det er ofte muligt at nedsætte 2-4 urner i samme gravsted. Det gør det muligt at have et familiegravsted der er væsentligt billigere end et kistegravsted.

Muligheder for askespredning og askedeling

Udover ovenstående muligheder, kan asken også blive spredt over åbent hav. Dette er dog kun tilladt efter skriftlig erklæring herom fra afdøde. Pårørende kan dog som regel udfylde en Tro og love-erklæring, hvor de bevidner, at det var afdødes sidste ønske.

Asken skal spredes over åbent vand – det vil sige hav eller større fjorde. Det skal foregå mindst 200 meter fra land, og må ikke være i søer og lignende. Det er ikke tilladt at nedsænke en hel urne og efterlade den på bunden. Der er dog kommet nye urner, som kan nedsænkes i net, og som opløses i vandet og derved spreder asken uden at efterlade sig rester.

Askedeling er en mulighed, hvis afdøde for eksempel kom fra udlandet og havde et ønske om, at blive begravet både i Danmark og i sit hjemland. Det kan også være, at afdøde havde et ønske om både at blive spredt over havet og nedsættes i jorden. Uanset hvilken der måtte være, skal der søges skriftlig tilladelse herom fra biskoppen i det stift, hvor afdøde havde bopæl.

Hvis afdøde ønskede at komme ned på en kirkegård uden fro Danmark, skal der laves en attest fra krematoriet på engelsk, som bevidner hvem afdøde er – og som samtidigt fungerer som en tilladelse til at tage urnen med ombord på for eksempel et fly. Dødsattesten skal naturligvis medbringes.

Hvad koster en bisættelse?

En bisættelse eller en begravelse har varierende priser alt efter hvordan det hele skal foregå. Vi har nogle priseksempler på nogle samlede pakker, der koster henholdsvis 7.600 kr. og 13.900 kr. Disse pakker indeholder alt den hjælp du skal bruge samt mulighed for tilkøb af for eksempel rustvognskørsel, blomsterkørsel eller urnetransport.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker en konkret pris eller hvis du har yderligere spørgsmål. Vi kan kontaktes på telefon 48 26 06 76 eller e-mail info@rosendahls-begravelse.dk.

Info om begravelseshjælp finder du her

Kontakt Rosendahls Begravelsesforretning

Kontakt Rosendahls Begravelse, din bedemand, for at høre mere

Sidder du inde med spørgsmål som ”Hvad koster en bedemand?” eller ”Hvor lang tid tager det at arrangere en begravelse?” – så skal du ikke tøve med at kontakte os. Vi står klar til at hjælpe dig med at få overblikket over de forskellige muligheder.

Hvis du er interesseret i at høre mere om Min sidste vilje, kan vi også informere om dette.

Ring til vores begravelsesforretning på telefon 48 26 06 76 eller send en e-mail til info@rosendahls-begravelse.dk.

Henvendelser besvares inden for 1 time i normal åbningstid.

4 + 5 =