Vi lader træerne stå! – artikel om bæredygtige kister

Bæredygtighed for kisten er ikke bare at genplante træer, når man fælder dem. For der går jo lang tid inden træet er klar til at optage samme mængde Co2 som det træ der blev fældet.
Vores leverandør af bæredygtige kister fælder slet ikke træer, men benytter i stedet genbrugstræ og genbrugsspån til produktionen af kisterne.
Det gør processen meget mere bæredygtig, end hvis der var tale om fældning af træer og plantning af nye. Faktisk helt op til 94% mere bæredygtig.
Så næste gang du hører om at din bedemand planter et træ for hver kiste de bruger, så er kisten muligvis slet ikke bæredygtig. Der kan nærmest være tale om Greenwashing.
Hvor lang tid tager det for et nyt træ at nå samme niveau af Co2 optag, så kisten er bæredygtig?
Et nyplantet træ starter med at optage meget lidt CO2, da dets biomasse er minimal i de første år. CO2-optaget stiger gradvist, når træet vokser:
- De første 5-10 år: Et ungt træ optager typisk kun 1-5 kg CO2 om året, da det bruger energi på at etablere rødder og skud.
- Efter 10-20 år: Når træet modnes, kan optaget stige til 10-40 kg CO2 om året, især for hurtigtvoksende arter.
For at matche et 20-årigt træs samlede lager på fx 400 kg CO2:
- Et nyt træ, der optager 20 kg CO2 om året i gennemsnit (en optimistisk vurdering), vil tage ca. 20 år at nå samme mængde.
- Hvis det kun optager 10 kg CO2 om året (mere realistisk for mange arter), vil det tage ca. 40 år.
For et 30-årigt træ med fx 600 kg CO2:
- Med 20 kg CO2 om året tager det 30 år.
- Med 10 kg CO2 om året tager det 60 år.
Konklusion:
“Et nyplantet træ kan tage 20-60 år at lagre samme mængde CO2 som et 20-30-årigt træ der fældes, hvilket gør genplantning til en langsigtet løsning frem for en hurtig kompensation, og kisten bliver i hvert fald ikke bæredygtig af det.”
Seneste kommentarer